Bez kategorii,  Pielęgnacja skóry

Matcha- napój Bogów

A jeżeli nie Bogów to na pewno wszystkich Japończyków na tej Ziemi. Picie matchy jest moim jesiennym rytuałem. Staram się ją pić przez cały rok ale nie zawsze mi się to udaje. Natomiast nie ma jesieni bez codziennego rytuału picia matchy. Dlaczego warto? Czym w ogóle jest matcha?

Matcha-co to takiego?

Najprościej rzecz ujmując to sproszkowane liście zielonej herbaty. Zapewne nie jedna z Was pije lub piła zieloną herbatę ze względu na jej dobroczynne działanie dla skóry i organizmu. To teraz wyobraźcie sobie ile dobrego w sobie ma napój, w którym wypijacie całość łącznie z listkami.

Przy produkcji matchy stosuje się technikę zacieniania krzewów co doprowadza do wytworzenia większej ilości chlorofilu w liściach a co za tym idzie, większej ilości antyoksydantów w nich zawartych.

Tuż po zbiorach liście są parowane i suszone a następnie mielone na drobny proszek średnicy kwiatowego pyłku

Matcha- rodzaje

Matche możecie użyć do przyrządzenia zdrowych deserów, koktajli, lodów itp. Z racji wszechstronnego użycia matchy wyróżniamy kilka jej rodzajów.

  • matcha luksusowa/ceremonialna-najwyższej jakości organiczna matcha pochodząca z najdelikatniejszych i najmłodszych listków z pierwszego zbioru, ma delikatny lekko słodki smak,
  • matcha tradycyjna- liście tego rodzaju matchy pochodzą z pierwszego i drugiego zbioru, ma lekko gorzkawy smak,
  • matcha codzienna- pochodzi z drugiego i trzeciego zbioru. Niższe walory smakowe sprawiają że idealnie nadaje się do sporządzania koktajli, ciast, lodów itp.

Ja osobiście pije tylko matche luksusową ze względu na naprawdę łagodny, delikatny i lekko słodkawy smak z wyczuwalną minimalnie nutą goryczy. Do przyrządzania zdrowych deserów, owsianek, zdecydowanie wystarczy matcha codzienna.

Japończycy do picia matchy stworzyli odpowiednie naczynia, przyrządy i całą ceremonię. Piją matche w specjalnych czarkach matchawan, mieszają ją bambusową trzepaczką chasen a odmierzają bambusową łyżeczką.

Nie jest to jednak konieczność. Ważne jest aby po prostu pić ją regularnie. Ja osobiście coraz częściej czarkę zastępuje glinianym lub szklanym kubkiem a bambusową trzepaczkę ręcznym spieniaczem do mleka. Kluczowa jest temperatura wody, musi ona wynosić 80 stopni Celsjusza. Niektórzy dla złagodzenia lekkiej goryczy matchy rozrabiają ją z mlekiem. W internecie można znaleźć bardzo dużo przepisów na koktajle z matchy. Ja wolę pić ją w sposób tradycyjny.

 No własnie ale po co tak naprawdę pijemy matche?

Matcha- najsilniejszy naturalny antyoksydant

Przechodzimy teraz do sedna sprawy. Co tak naprawdę daje nam regularne picie matchy? Jakie pozytywne zmiany zobaczymy i poczujemy? Otóż moi drodzy matcha to najsilniejszy naturalny antyoksydant! Spójrzcie tylko na jej wartość w skali ORAC.

Powyższy wykres przedstawia zdolność absorpcji wolnych rodników tlenowych przez poszczególne produkty spożywcze. Matcha dość znacznie wyprzedza swoich konkurentów w ochronie skóry i całego organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak również przed nowotworami, utratą kolagenu i elastyny, zmarszczkami itp. Dzięki dużej dawce antyoksydacji i zawartej w herbacie katechinie , która posiada właściwości antybiotyczne, wzmacniamy nasz układ odpornościowy i chronimy przez infekcjami i wirusami. Dlatego ja obowiązkowo pije matche w okresie jesienno- zimowym.

Najsilniejszym antyoksydantem w matchy jest pochodna katechiny nazywana EGCg. Jest to chemiczny związek organiczny, który ma 100!! razy silniejsze właściwości antyoksydacyjne niż witamina C!!

Jedna porcja matchy odpowiada 10 filiżankom zielonej herbaty pod względem zawartości antyoksydantów!

Relaksuje i poprawia koncentracje

Za utrzymanie skupienia, spokój i relaksacje odpowiada L-teanina, aminokwas, który jest zawarty w liściach do produkcji matchy. L-teanina wspomaga również naszą zdolność koncentracji i zapamiętywania.

Podnosi poziom energii i wzmacnia wytrzymałość

Matcha jest naturalnym środkiem energetyzującym. Jest to bezpośrednio związane z ilością kofeiny w jednej porcji matchy. Jest jej o połowę mniej niż w jednej filiżance kawy, za to efekt działania dzięki obecności L-teaniny jest przedłużony. Spożycie matchy nie powoduje również typowego dla kawy efektu rozedrgania natomiast świetnie pobudza i ułatwia koncentrację.

Spala tłuszcz i obniża poziom cholesterolu

Matcha to naturalny suplement diety przyspieszający metabolizm organizmu i spalanie tłuszczu. Podwyższa poziom tzw. dobrego cholesterolu HDL, natomiast obniża poziom LDL (złego cholesterolu).

Ja osobiście polecam i praktykuje holistyczne podejście do skóry. Wiem, że nie wszystkie antyoksydanty dostępne w kosmetykach są w stanie ochronić komórki mojej skóry przed złym wpływem wolnych rodników. Stąd też staram się ten i inne procesy zachodzące w moim organizmie wzmacniać od wewnątrz. Tak jak wspomagamy układ odpornościowy suplementacją witaminy D3, tak również wspomagamy proces antyoksydacji pijąc regularnie matche. Najlepszy naturalny przeciwutleniacz. Dzięki temu ochronimy komórki skóry a także kolagen i elastynę, przed destrukcyjnym wpływem działania wolnych rodników tlenowych. Dodatkowo wzmocnimy naszą odporność, koncentrację, skupienie i energię. Czego chcieć więcej ?!

Smacznego!

Pozdrawiam

Wasza Kosmetolog Po Godzinach

Kamila

blog kosmetologiczny-trądzik pospolity, przyczyny powstawania, pielęgnacja domowa i gabinetowa
fb-share-icon

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error

Uważasz treści na blogu za wartościowe? Śmiało przekaż dalej i udostępnij!